Valtimoterveys

Ylipaino ja lihavuus

Kun kehon rasvakudoksen määrä on normaalia suurempi, kyseessä on lihavuus. Liiallinen rasvakudos kertyy ihon alle, mutta myös vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille (viskeraalinen rasva).

Suomalaisista aikuisista yli puolet on ylipainoisia ja joka viides on lihava. Viimeisten vuosikymmenien aikana ruumiillinen työ ja arkiliikunta ovat vähentyneet, mikä on pienentänyt energiankulutusta. Istumisen määrä on puolestaan lisääntynyt.  

Lihavuuden määritys

Lihavuutta voidaan arvioida painoindeksillä (BMI), joka saadaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Painoindeksi sopii valtaosalle työikäisistä ihmisistä painon määrittämiseen, mutta se ei ole totuudenmukainen hyvin lihaksikkaiden ihmisten painoindeksiä laskettaessa.

 Painoindeksi BMI      Painon määritys          
 18,5 – 24,9  normaali paino
 25 – 29,9  ylipaino
 30 – 34,9  lihavuus
 35 – 39,9  vaikea lihavuus
 40 tai yli  sairaalloinen lihavuus

Lihavuutta voidaan arvioida myös mittaamalla vyötärönympärys. Keskivartalolihavuus on monien sairauksien riskitekijä ja mikäli vyötärönympärys ylittää raja-arvot, on kyseessä keskivartalolihavuus.

  • Raja-arvo miehillä on 100 cm.
  • Raja-arvo naisilla on 90 cm.

Liitännäissairaudet

Lihavuuteen, etenkin keskivartalolihavuuteen, liittyy monia liitännäissairauksia. Tärkein niistä on tyypin 2 diabetes. 15 kiloa ylipainoisella tyypin 2 diabeteksen riski on 10 – 20 kertaa suurempi kuin normaalipainoisella. Lihavuus nostaa verenpainetta ja huonontaa veren kolesteroliarvoja sekä kasvattaa riskiä saada polvien nivelrikko. Lihavuuteen voi liittyä myös uniapneaa eli unenaikaisia hengityskatkoja.

Jo muutaman kilon painonpudotus lievittää liitännäissairauksien oireita. Sopiva laihdutustahti on 250 – 500 grammaa viikossa. Liitännäissairauksista voi parantua kokonaan laihduttamalla reilusti.