Valtimoterveys

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabetes on glukoosiaineenvaihdunnan häiriö. Haiman insuliinin eritys voi olla heikkoa tai insuliini ei vaikuta elimistössä (insuliiniresistenssi). Tyypin 2 diabetes alkaa yleensä aikuisena ja noin kolmasosalla väestöstä on siihen perinnöllinen taipumus. Vaikka tyypin 2 diabetekseen olisikin perinnöllinen taipumus, sairastumista voi ennaltaehkäistä pysymällä normaalipainoisena ja liikunnallisena.

Oireet

Tyypin 2 diabeteksen oireita ovat aterian jälkeinen väsymys, ärtyneisyys, jalkojen särky ja uupumus, johon uni ei auta.

Metabolinen oireyhtymä

Tyypin 2 diabetesta edeltää monesti metabolinen oireyhtymä (MBO). Metabolisessa oireyhtymässä potilas on keskivartalolihava eli vyötärönympärys ylittää miehillä 94 cm ja naisilla 80cm. Lisäksi hänellä on vähintään kaksi seuraavista muutoksista: lievästi poikkeava verensokeri, koholla oleva verenpaine, triglyseridien suurentunut määrä veressä ja HDL-kolesterolin pienentynyt määrä veressä.

Lisäsairaudet

Tyypin 2 diabetekseen liittyy myös vakavia lisäsairauksia, koska korkea verensokeri vahingoittaa pieniä ja suuria verisuonia sekä sydäntä ja hermostoa. Lisäsairaudet, kuten silmän verkkokalvosairaus, munuaissairaus ja valtimotauti, vaativat kehittyäkseen useita vuosia.