Valtimoterveys

Sepelvaltimotauti

Sepelvaltimotauti johtuu sydämen pinnalla kiertävien sepelvaltimoiden ahtautumisesta. Valtimoiden ahtauman aiheuttaa ateroskleroosi eli valtimon kovettumatauti.  Sepelvaltimoiden ahtautuessa sydänlihaksen toiminnalle välttämättömien ravinteiden ja hapen saanti häiriintyy.

Oireet

Sepelvaltimotaudin tyypillisin oire on rintakipu (angina pectoris), joka alkaa yleensä ruumiillisessa rasituksessa, kun sydämen syketaso nousee. Kipu tuntuu keskellä rintaa ja se voi säteillä kehon eri osiin, kuten käsivarsiin, leukaperiin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle. Kipu helpottaa yleensä muutamassa minuutissa. On tyypillistä, että rintakipu esiintyy aina samankaltaisena, kun ruumiillinen rasitus nostaa sydämen sykkeen tietylle tasolle.

Sepelvaltimotautikipu voi olla luonteeltaan myös polttavaa tai tuntua ylävatsalla. Joskus oireena on rasituksessa tuntuva ohimenevä hengenahdistus, jolloin sydänlihaksessa oleva hapenpuute aiheuttaa tilapäisen häiriön sydämen pumppaustoiminnassa. Akuutti äkillinen sydäntapahtuma vaatii aina sairaalahoitoa.

Sydäninfarkti

Sepelvaltimotaudin yleisin seuraamus on sydäninfarkti, joka on äkillisestä hapenpuutteesta johtuva kudosvaurio sydänlihaksessa. Sydäninfarktin tyypillinen oire on laajalla alueella rintalastan takana tuntuva kova kipu. Infarkti voi olla myös vähäoireinen esimerkiksi diabeetikoilla, joilla neuropatian seurauksena kiputunto on heikentynyt.