Valtimoterveys

Proteiini

Proteiineilla on monia tehtäviä elimistössä,  joista yksi oleellisimmista on toimia solujen rakennusaineena. Siksi proteiinien riittävä saanti on tärkeä tekijä lihasmassan säilyttämisessä ja kasvattamisessa. Kuten hiilihydraattienkin, myös proteiinien saanti ravinnosta päivittäin on tärkeää, sillä elimistö ei itse pysty muodostamaan sitä riittävästi.

Päivän kokonaisenergiamäärästä (E%) proteiinin osuudeksi suositellaan 10–20 %. Yli 65-vuotaille suositellaan hieman suurempaa proteiinin saantia, 15–20 E%.

Hyviä proteiinin lähteitä ovat vähärasvaiset maitotuotteet, kana, kananmuna, kala ja vähärasvaiset lihatuotteet. Vähärasvaisia maitotuotteita olisi hyvä nauttia päivittäin 5–6 dl ja lisäksi 2–3 viipaletta vähärasvaista juustoa. Kananmunia voi käyttää 2–3 kpl viikossa. Myös kasvikunnan tuotteista löytyy hyviä proteiinin lähteitä, kuten palkokasvit, viljatuotteet ja soija.

Punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan käytettäväksi korkeintaan 500 grammaa viikossa.