Valtimoterveys

Pallolaajennus

Sepelvaltimon ahtauma voidaan soveltuvissa tapauksissa korjata pallolaajennuksella. Akuutissa sepelvaltimotautikohtauksessa pallolaajennus tehdään yleensä varjoainekuvauksen yhteydessä.

Paikallispuudutuksessa nivus- tai rannevaltimon kautta hoidettavaan sepelvaltimoon ohjataan ohut ja taipuisa ohjainvaijeri. Vaijeria pitkin ahtauman kohdalle viedään pallokatetri, jonka kulkua seurataan röntgenlaitteen avulla. Pallo laajennetaan paineen avulla, jolloin se litistää tukkeuman suonen seinämää vasten ja avaa suonen, jotta veri pääsee virtaamaan vapaasti. Suonen pysyminen auki varmistetaan usein niin, että ahtauman kohtaan asennetaan metallinen tukiverkko eli stentti. Stentti voidaan päällystää lääkeaineella, joka jarruttaa arpikudoksen muodostumista (lääkestentti).

Valtimo voi ahtautua uudelleen toimenpidettä seuraavina kuukausina liiallisen arpikasvun seurauksena. Arpiahtauma ilmenee yleensä kolmen kuukauden sisällä ja sen huomaa oireiden palaamisesta, mikä voi tapahtua vähitellen tai äkillisesti, sepelvaltimotautikohtauksen tapaan.

Stentti voi myös tukkeutua äkillisesti verihyytymästä. Taudinkuva muistuttaa sydäninfarktia. Hyytymätukoksen ehkäisemiseksi on tärkeää käyttää määrätyt hyytymistä estävät lääkkeet (usein asetyylisalisyylihappo pysyvänä ja klopidogreeli tai vastaava määräajan) ohjeiden mukaan. Kiireettömiä leikkauksia ja muita verenvuotoa aiheuttavia toimenpiteitä on tänä aikana (usein vuosi toimenpiteestä) syytä välttää. Pakottavissa tilanteissa on neuvoteltava toimenpidekardiologin kanssa turvallisimmasta menettelytavasta.