Valtimoterveys

Nitraatit

Nitraatit eli nitrot helpottavat ja ehkäisevät angina pectoris -rintakipua ja vastaavia sydämen hapenpuutteesta johtuvia oireita, sillä ne laajentavat valtimosuonia. Tällöin sepelvaltimoiden virtaus paranee, verenpaine laskee ja sydänlihas saa paremmin happea. Myös laskimot laajenevat, jolloin veren paluu kudoksista sydämeen vähenee ja tämän työkuorma kevenee.

Nitro aiheuttaa kirvelevää tai polttavaa tunnetta suussa sekä usein päänsärkyä. Nämä sivuvaikutukset eivät ole vaarallisia. Koska nitro laskee verenpainetta, se voi aiheuttaa huimausta, jopa pyörtymisen. Erektiohäiriön hoitoon käytettävät lääkkeet voimistavat nitron verenpainetta laskevaa vaikutusta; siksi näiden yhteiskäyttö on ehdottoman kiellettyä.

Lyhytvaikutteisia nitroja ovat kielen alle laitettavat tabletit ja suihke, joka annostellaan kielen päälle. Niiden vaikutus alkaa parissa minuutissa ja ne pitää olla aina mukana. Nitroja voi ottaa päivän kuluessa tarpeen mukaan, ylärajaa ei ole. Ota kuitenkin korkeintaan 2-3 nitroa yhtä kohtausta kohden ja pidä muutaman minuutin väli. Jos kipukohtaus ei mene ohi 5 minuutissa, soita ambulanssi. Sairaalaan on hakeuduttava myös, jos kipu kyllä helpottaa mutta uusiutuu tiuhaan.

Pitkävaikutteisten nitrojen tarkoitus on vähentää lyhytvaikutteisten nitrojen tarvetta. Ne eivät paranna ennustetta, joten jos pikanitroja ei tarvita päivittäin, ei yleensä tarvita pitkävaikutteistakaan. Nitron teho heikkenee, jos vaikutus on jatkuva, joten vuorokaudessa tulisi esimerkiksi yöaikaan olla nitroton jakso. Tällöin pitkävaikutteinen nitro annosteltaisiin aamulla ja iltapäivällä kattamaan vuorokauden aktiivinen aika, ellei kerran vuorokaudessa annostelu riitä.

Jos nitron tarve on hyvin ennakoitavissa, lyhytvaikutteistakin valmistetta voi käyttää etukäteen, esimerkiksi lähdettäessä nousemaan portaita tai ylämäkeä. Vaikutus kestää noin 20 minuuttia.

Jos päivittäinen nitrojen tarve kasvaa selvästi, saattaa se olla viite sepelvaltimotaudin etenemisestä, ja runsas tarve on joka tapauksessa merkki siitä, että taudin kokonaishoito tulisi arvioida.

Vaikka nitro on turvallinen lääke, sitäkään ei pidä käyttää turhaan. Esimerkiksi lisälyöntituntemuksiin siitä ei ole apua. Varsinainen virhe on ottaa nitro huimaukseen, sillä oire voi johtua matalasta verenpaineesta, jota nitro entisestään laskee, ja seuraa pyörtyminen.