Valtimoterveys

Lääkitys ja ravitsemus

Greippi ja greippimehu

Greipillä ja greippimehulla on vaikutusta monien sydäntautien hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitettujen lääkkeiden aineenvaihduntaan. Yksinkertaisinta on välttää greippiä ja greippimehua näitä lääkkeitä käytettäessä. On suositeltavaa ottaa lääkkeet mieluummin veden kuin mehun kanssa.

Marevan-lääkitys ja K-vitamiini

Veren hyytymisenestohoidossa käytettävä lääkeaine varfariini (Marevan®) estää K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden muodostumista. K-vitamiinin saannin äkillinen suureneminen saattaa vaikuttaa veren hyytymistasapainoon. Kohtuullisen runsas, mutta tasainen K-vitamiinin päivittäinen saanti auttaa pitämään veren hyytymisen eston vakaana paremmin kuin sen vähäinen saanti.

Käytännössä Marevan®-hoitoa käyttäville potilaille suositeltava ruokavalio ei poikkea sydänystävällisestä ruokavaliosta. K-vitamiinin saanti voi nousta liiaksi käytännössä vain, jos erittäin runsaasti K-vitamiinia sisältäviä lehti- ja ruusukaalia tai pinaattia syödään tavanomaista suurempia annoksia, esimerkiksi useita lautasellisia pinaattikeittoa. Jos kasvisten käyttö on aiemmin ollut vähäistä, niiden käyttöä on hyvä lisätä vähitellen veren hyytymistasapainoa seuraten. Lääkehoitoa säädetään tarvittaessa. Karpalomehun runsaan käytön on yksittäistapauksissa epälty tehostaneen Marevanin vaikutusta ja lisänneen verenvuodon vaaraa.

Ravintolisät ja yli päivittäisen saantisuositusten nautitut vitamiinivalmisteet (esimerkiksi C-vitamiinia yli 500 mg) saattavat haitata hyytymistasapainoa. Koska luontaistuotteiden yhteisvaikutukset Marevanin kanssa ovat moninaiset ja osin puutteellisesti tutkitut, on yleensä viisainta välttää yhteiskäyttöä. K-vitamiinia sisältäviä monivitamiinivalmisteita on syytä välttää.