Valtimoterveys

Hoito

Hoidon tavoitteena on alentaa verensokeri mahdollisimman lähelle normaalia ja vähentää valtimosairauksien vaaraa. Hyvät elämäntavat, kuten terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta, ovat ensisijaisia hoitomuotoja. Jos potilaalla on ylipainoa, niin jo muutaman kilon painonpudotus auttaa parantamaan verensokeriarvoja. Myös lääkehoitoa voidaan käyttää verensokerin alentamiseen, ellei ruokavaliolla, liikunnalla ja laihdutuksella saada verensokeriarvoja riittävän hyviksi.

Ruokavalio

Tyypin 2 diabeetikon ruokavalion pitää olla edullinen glukoositasapainon ja painonhallinnan kannalta sekä pienentää valtimosairauksien riskiä. Jotta verensokeri pysyy tasaisena, on ateriarytmin oltava säännöllinen ja ateriakokojen kohtuullisia.

Ruokavalion tulee sisältää mahdollisimman vähän sokeria ja valkoisia viljoja. Kovien rasvojen osuuden on oltava vähäinen, mutta pehmeitä rasvoja voi nauttia kohtuudella. Ruokavalion suositellaan olevan runsaskuituinen ja vähäsuolainen. Alkoholin käytön tulee olla enintään kohtuullista.