Liikuntaelinterveys


Nivelreuma

Nivelreuma on pitkäaikainen niveltulehduksia aiheuttava autoimmuunisairaus. Yleisimmin tulehdukset esiintyvät käsissä tai jaloissa.  Joskus nivelreuma voi aiheuttaa oireita myös muualla kuin nivelissä, esimerkiksi keuhkoissa, ihossa tai silmissä. Nivelreumaa esiintyy naisilla 2-3 kertaa enemmän kuin miehillä.

Oireet

Sairaus alkaa yleensä symmetrisenä tulehduksena pienten ja keskisuurten nivelten alueilta, esimerkiksi sormista, ranteista tai päkiöistä. Tulehdus aiheuttaa turvotusta, kipua ja jäykkyyttä. Sairauden alkuvaiheessa niveltulehdusoireisiin voi liittyä väsymystä tai ruokahaluttomuutta. Sairauden edetessä rustoihin ja luihin syntyy syöpymiä, jotka laajenevat vuosien mittaan. Tulehduksia voi esiintyä yhä useammissa nivelissä.

Tutkimukset

Lääkäri haastattelee potilaan ja tutkii nivelten turvotukset ja päkiäarkuuden. Hän myös määrää verikokeita (lasko, CRP-pitoisuus ja reumatekijä).

Hoito

Perushoitona käytetään lääkehoitoa, jotta nivelten tulehdusreaktiot saadaan rauhoittumaan. Lääkityksen varhainen aloittaminen parantaa ennustetta. Tärkein lääke on solunsalpaaja metotreksaatti, jota annostellaan kerran viikossa. Myös useamman lääkkeen yhdistelmää voidaan käyttää, sillä se on tehokkaampaa kuin hoito yhdellä lääkkeellä.

Kortisonin jatkuvaa käyttöä haittavaikutusten vuoksi vältetään, mutta sitä voidaan käyttää ajoittain suun kautta tai nivelen sisäisinä pistoksina.  

Osalla potilasta peruslääkityksen teho ei ole tarpeeksi riittävä, joten he tarvitsevat sairauden hoitoon pistoksina annettavaa biologista lääkettä. Korkean hinnan vuoksi biologinen lääke määrätään yksilöllisesti.