Hengitysterveys


Ravintorasva

Ihminen tarvitsee pehmeitä rasvoja hormonien ja aivojen toimintaan. Tyydyttymättömät, pehmeät rasvat muokkaavat veren kolesterolikoostumusta terveydelle edullisempaan suuntaan sekä saattavat parantaa insuliiniherkkyyttä eli sokeriaineenvaihduntaa. Pehmeiden rasvojen saanti on tärkeää myös esimerkiksi rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E ja K) saamiseksi.

Rasvan saantisuositus on 25–40 % päivän kokonaisenergiamäärästä. Rasvojen laatu on tärkeää, joten kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä kannattaa suosia, sillä ne sisältävät paljon tyydyttymättömiä ja välttämättömiä rasvahappoja. Kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Leivän päälle suositellaan vähintään 60 % rasvaa sisältäviä kasviöljylevitteitä, jotta pehmeiden rasvojen saanti saadaan turvattua.

Tyydyttyneen rasvan osuus saisi olla korkeintaan 10 E%.

Finravinto 2012