Lautasmalli

Mikä on lautasmalli?

Lautamalli auttaa sinua tekemään tasapainoisen aterian. Se on myös erinomainen antamaan sinulle käsityksen suositellun ruokavalion perustekijöistä.

Täytä puolet lautasestasi vihanneksilla, esimerkiksi raastetuilla ja keitetyillä vihanneksilla ja salaateilla.

Noin neljäsosa lautasesta on täytettävä perunalla. Voit korvata perunan riisillä, pastalla tai muilla viljatuotteilla.

Noin neljäsosa lautasesta jää kala-, liha- tai munaruokaan, jonka voit korvata kasvisruoalla, joka sisältää palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä.

Juo aterian yhteydessä rasvatonta maitoa, kirnupiimää tai vettä. Viipale täysjyväleipää ja ohut kerros pehmeää kasvirasvalevitystä on myös osa ateriaa. Ateriaa täydentää jälkiruoka marjoista tai hedelmistä. Voit myös nauttia maitotuotteen ja jälkiruoan välipalana eri aikaan päivästä.

Levymalli toimii hyvin annoskoostasi riippumatta. Mallin mukaiset ateriat voidaan yhdistää monenlaisiin elintarvikkeisiin, joko kotitekoisiin tai valmiisiin ruokiin.