Aivojen terveys

Aivoverenkiertohäiriöt

Aivoverenkiertohäiriö -nimitystä käytetään sekä ohimenevistä (TIA) että pitkäaikaisista neurologisista aivoverisuonitapahtumista ja niistä aiheutuvista aivoverenkiertohäiriöstä. Aivoverenkiertohäiriön aiheuttaa aivoinfarkti tai aivoverisuonen repeämän aiheuttama aivoverenvuoto. Näistä voidaan puhua myös nimellä aivohalvaus.

Aivoinfarktin taustalla on usein valtimotaudin aiheuttama ahtauma, tai sydämestä tai suuresta verisuonesta lähtenyt hyytymä (embolia), jonka seurauksena osa aivokudoksesta menee kuolioon. Yleisin syy emboliaan on eteisvärinä.

Oireet

Aivoverenkiertohäiriöiden tyypillisiä oireita ovat äkillinen toispuoleinen halvaus ja puhekyvyn heikentyminen.  Myös näkökyvyn häiriöitä ja huimausta voi esiintyä.

TIA-kohtaus

TIA-kohtaus on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, jossa oireet kestävät yleensä vain muutaman minuutin. Tyypillisimmin kohtaus menee ohitse tunnin sisällä. TIA-kohtauksessa jonkun aivovaltimon verenkierto heikkenee tai loppuu niin lyhyeksi aikaa, että pysyvää vauriota eli aivoinfarktia ei ehdi syntyä. TIA-kohtaus vaatii aina lisäselvityksiä, vaikka oireet olisivatkin jo loppuneet, sillä yksi kymmenestä potilaasta saa aivohalvauksen viikon sisällä kohtauksesta.